Logo

Blog: De aardappeleiwit reis van Royal Avebe

Door Marc Laus, director market innovation bij Royal Avebe.
InnovatieVerhalenvrijdag, 25 okt 2024

Hoe het begon

Eind jaren ’70 werd het aardappelsap in de lokale kanalen geloosd, wat zorgde voor schuimkoppen en overlast. Hoewel dit destijds gebruikelijk was, vond Avebe het niet langer wenselijk en veranderde de wet. We gingen daarom op zoek naar een oplossing voor deze reststroom. Er moest een alternatief proces komen om het aardappelsap te ontdoen van eiwit, waarna het sap geconcentreerd kon worden voor landbouwtoepassingen als bemesting. Eind jaren ’70 ontwikkelden we een coagulatieproces waarbij het eiwit door stoom uitvlokt. Hieruit ontstonden Protamyl, gebruikt in veevoertoepassingen, en Protastar voor dierenvoeding.

In de jaren ’90 en begin 2000 werd veel onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van onder andere membraantechnologie om aardappeleiwit te winnen, maar dit was niet op grote schaal toepasbaar. Pas in 2007 slaagden we er in om eiwit uit de aardappel te winnen in vloeibare vorm. Wat aanvankelijk alleen geschikt was voor diervoeding, kan Avebe nu ook gebruiken voor humane voeding. De eerste aardappeleiwitfabriek werd geopend in Gasselternijveen.

Perfect oplosbaar met behoud van functionaliteit

Wat vooral uniek is aan aardappeleiwit, is dat het goed oplosbaar is met behoud van hoge functionaliteit. We ontdekten dat bepaalde aardappeleiwitten uitstekend kunnen schuimen, geleren en emulgeren. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast in plantaardige bakkerijproducten zoals meringue en macarons, of in plantaardig snoepgoed. Ons aardappeleiwit geeft ook een perfecte textuur aan plantaardig vlees of zuivel, zoals in 3D-geprinte steaks.

In de loop der jaren is de vraag naar plantaardige producten steeds verder toegenomen. Veel van deze producten bevatten allergenen als gluten of soja. Het voordeel van aardappeleiwit is dat het allergeenvrij is. Ons innovatiecentrum op de campus in Groningen is zo ingericht dat we samen met de klant kunnen blijven ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een pilot plant voor onderzoek naar eiwitextractie en verschillende laboratoria waar we producttoepassingen ontwikkelen. Zo hebben we een lab specifiek voor de ontwikkeling van plantaardige zuiveltoepassingen, een lab voor plantaardige vleesvervangers en een lab waar gelatinevrij snoepgoed wordt ontwikkeld.

Nieuwe toepassingen

Er zijn volop ontwikkelingen in verschillende markten die vragen om duurzamere grondstoffen, nieuwe ingrediënten en gezondere voeding. Een mooi voorbeeld is dat we onlangs op het Bridge2Food event in Amerika de World Plant-Based Innovation Award hebben gewonnen met onze PerfectaSOL® in plantaardige gefermenteerde yoghurt. Ook is er steeds meer behoefte aan bio-based (groene) alternatieven in voor Avebe nieuwe markten, zoals persoonlijke verzorging.

Ook in de voedingsmarkt zien we nieuwe kansen. De focus bij voeding ligt vaak op de textuur die we met ons aardappeleiwit kunnen verbeteren. We onderzoeken hoe onze producten ook kunnen bijdragen aan een hogere voedingswaarde van voeding en of speciale eigenschappen van onze eiwitten extra waarde kunnen toevoegen in specifieke toepassingen. Veel plantaardige voedingsbronnen kunnen leiden tot een tekort aan belangrijke aminozuren, maar bij aardappeleiwit is dit niet het geval. Daarom is ons eiwit zo geschikt voor toepassingen waarin de nutritionele waarde van eiwit belangrijk is. Zo gaan we van ideaal naar business met impact.

Het zijn niet alleen markttrends waardoor producenten willen verduurzamen. Vaak spelen ook nieuwe richtlijnen of regelgeving een rol, zoals een aankomend verbod op microplastics, opkomende duurzaamheidslabels of het bekende Nutriscore-label op voedingsmiddelen. Deze ontwikkelingen bieden volop kansen voor Avebe.