Glutenvrije levensmiddelen

Veel mensen lijden aan coeliakie en hebben daardoor hun hele leven te maken met een intolerantie tegen de gliadinefractie van tarwe en de prolaminen in rogge, gerst en mogelijk ook haver. De enige effectieve behandeling voor coeliakie is een streng glutenvrij dieet (Gallagher, 2009). Binnen het hele 'free from'-segment is het glutenvrije deel een van de snelst groeiende markten.

Glutenvrije uitdagingen

Het vervangen van de gluten in vers brood is een van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling van glutenvrije graanproducten. Wie dat wil, krijgt te maken met forse kwaliteitsproblemen als het gaat om kruimvolume en elasticiteit, wat uiteindelijk leidt tot een broze, kruimelige textuur die al snel niet meer vers is.

Aardappeleiwitten die zorgen voor een aanzienlijke verbetering van volume en kruimtextuur

Solanic® biedt aanzienlijke voordelen voor diverse glutenvrije bakkerijtoepassingen. Aangezien er geen kant-en-klare standaardoplossing bestaat, is er een combinatie nodig van andere ingrediënten en de ontwikkeling van maatwerkrecepten. Het aardappeleiwit heeft verschillende glutenvrije voedseltoepassingen:

  • Brood: Aardappeleiwit wordt in glutenvrij brood gebruikt om het broodvolume, de kleur en de kruimstructuur te verbeteren. Dit geldt voor broodmixen voor thuis, voor lang houdbaar brood en diepvriesbrood en zelfs voor vers brood.
  • Deeg: Bij pizzadeeg en tortilla’s ondersteunt Solanic® de deegbewerking via een verbeterde cohesie en zorgt het voor meer volume en textuur.

  • Cupcakes en muffins: Bij cupcakes en muffins wordt er een betere kruimzachtheid gerealiseerd.
  • Pasta: Glutenvrije pasta krijgt de juiste binding en ‘bite’.

Voordelen van Solanic® aardappeleiwit

Solanic® verbetert de nutritionele balans van glutenvrije producten, die in vergelijking met producten op tarwebasis vaak weinig eiwitten bevatten. Andere voordelen van Solanic® aardappeleiwit in glutenvrije levensmiddelen:

  • Schuimvorming plus verstijving bij bakken
  • Gelijkmatige kruimstructuur met zachtheid
  • Gecontroleerd uitzetten in de oven
  • Verbetering van volume, vorm en kleur
  • Geen allergie-informatie op het etiket
  • Verbeterde nutritionele kwaliteit
Innovation by nature
Sitemap
Avebe is in ontwikkeling

Al bijna 100 jaar.
Niet altijd meer of groter,
maar wel steeds beter.

Bij deze ambitie past een nieuwe huisstijl.

Welkom op onze nieuwe website.

- Ga naar de website -